Sosyal İmleme Nedir? Nasıl Yapılır? (2023)

Sosyal İmleme Nedir? Nasıl Yapılır? (2023)

Sosyal İmleme Nedir? Nasıl Yapılır? (2023)

Pazarlama süreçlerinin dijitalleşmesiyle “Sosyal İmleme” kavramı da önem kazandı. Bu kavramın tarihi neredeyse internetle eşdeğer. İçeriklerin backlink ile yayınlama tekniklerinin başında sosyal imleme geliyor.

Sosyal İmleme Nedir?

Sosyal imleme, anahtar kelime ve hashtag ile içeriklerin hedef kitleye ulaşmasını sağlayan bir yöntemdir. Bunun için özelleştirilmiş sosyal medya siteleri kullanılmaktadır. 

Bu kavramın önemi içerikleri daha fazla kişiye ulaştırması değil, içeriklerin doğru kişilere ulaştırmasına dayanmaktadır. 

  “İmleme” kelime anlamı olarak “İşaretleme”, “Aklında Tutma” anlamlarına geliyor.

Sosyal imleme, içerik paylaşımlarını kolaylaştırarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar. Sosyal imleme sitelerinin kullandıkları öneri sistemleri bu süreci desteklemektedir.

Sosyal imleme sitelerindeki içerikler, daha fazla görünürlük elde ederek, etkileşim, geri bildirim ve trafik çeker.

Sosyal imleme ayrıca içeriklerin kişiselleştirilmesini ve özelleştirilmesini de sağlar. Kullanıcılar ilgi alanlarına göre içerikleri etiketleyebilir ve paylaşabilir. 

Sosyal imleme platformlarının öneri sistemleri, kullanıcıların daha zengin ve daha çok sayıda içeriklere erişmesi sağlanır. 

Sosyal İmleme Nasıl Yapılır?

Pek çok sosyal imleme sitesi bulunmakta. Google' da arama yaptığınız da binlerce sosyal imleme sitesi önerisi görebilirsiniz. Basitçe bir backlink çalışması olan sosyal imlemede, zarar görmeden içerikleri yayınlamak büyük bir öne arz ediyor. 

Aşağıda 4 başlıkta "sosyal imleme nasıl yapılır?" sorusunu cevapladık. 

1. Bir veya birkaç tane sosyal imleme sitesi seçin. Her bir sitenin kendine ait özellikleri ve özgün bir kitlesi vardır. Hedeflerinize en uygun siteyi belirleyerek bir strateji oluşturun. 

2. Bu sitelerde yayınlayacağınız içeriklerin hangi kitlelere ulaşmasını istediğinize karar verin. Hedef kitlenizin hangi anahtar kelimeleri, hashtag ve kanalları kullandıklarını araştırın.

3. İçeriğinizi, bu kanallarda kendi sitenize backlink oluşturarak yayınlayın.

4. Tek bir URL’yi birden fazla kere kullanmayın.

Süreci doğru yürütürseniz, hedef kitlenizden içeriğiniz için organik bir etkileşim almayı başarabilirsiniz. 

Sosyal İmleme Nedir

Sosyal İmleme Siteleri

Sosyal imleme için kullanılacak pek çok platform, web sitesi bulunuyor. Google, sosyal imleme sitelerinde yayınlanan içerikleri daha hızlı endekslemektedir. Sosyal imleme platformları, yüksek alan adı reyting (DR) puanı ve daha fazla kullanıcıya sahiptirler.

Sosyal imleme çalışması, içeriklerinizin arama motoru sonuçlarında daha fazla öne çıkmasına katkı sunabilir. 

En ünlü siteler şu şekilde: 

• Twitter

• Reddit

• Pinterest

• Digg

• StumbleUpon

• Delicious

• Diigo

• Folkd

• Mixx

Sosyal imleme sitelerinin diğer sosyal medya sitelerinden farkı: 

  • Kullanıcılarının içerikleri kanallarda paylaşması, 
  • Bu kanalları takip edebilmeleri, 
  • İşaretleyebilmeleridir.

Sosyal imleme siteleri dijital pazarlama veya SEO için kullanımı oldukça yaygındır. Bu siteler markaları doğru kitlelere ulaştırabilme potansiyeline sahiptir.

Dijital pazarlamada bu yöntemle doğru kitlelere ulaştığınızdan emin olabilirsiniz!

Dijital Pazarlamada Sosyal İmlemenin Önemi

Sosyal imleme kavramı dijital pazarlama için oldukça önemlidir. Etkin bir şekilde kullanıldığında pozitif etikleri olmaktadır. Yanlış ve aşırı bir şekilde kullanıldığında online itibarınızın zedelenmesine sebep olabilir.

Pazarlama için çeşitli dijital ortamlar mevcut. Ancak SEO konusuna önem veren markalar için sosyal imleme siteleri büyük bir öneme sahiptir.

Sosyal imleme daha büyük kitleye ulaşmaktansa, doğru kitleye ulaşmayı isteyen markalar için iyi bir tercih!

Kullanıcılar, içeriklerle etkileşime geçmesi dijital pazarlama açısından oldukça önemlidir. Böylelikle, içeriklerin daha yüksek etkileşim alması sağlanabilir. Aynı zamanda, içerik oluşturucular için de geri bildirim alma ve hedef kitleyle daha yakın bir ilişki kurma fırsatı sunulur.

Sosyal İmleme SEO Bağlantısı

Arama motorları hangi sayfanın hangi sırada çıkacağına algoritmalar ile karar vermekte. Web sayfanızı algoritmalara en uygun hale getirme, içeriklerin optimizasyondan geçiyor. 

Sosyal imleme siteleri SEO' nun önemli bir bileşeni.

Arama motorları bu siteleri bir parametre olarak kullanıyor. Dolayısıyla bu platformlarındaki varlığınız otoritenizi etkiliyor.

Dikkat etmenizde fayda var! Eğer sosyal imlemeyi aşırıya kaçarak kullanırsanız, arama motorları içeriğinizi “spam” olarak değerlendirebilir. Spam içerikler, arama motorlarının sonuç sayfalarında en gerilere atılıyor ve görünmez kılınıyor.

Aşırı sosyal imleme spam olarak etiketlenmenize neden olabilir. Ayrıca uzun vadede online itibarınızın zarar görmemesine de neden olabilir.

Sayfanıza gelen trafiğin yalnızca "organik" kısmı size yarar sağlayabilir.

SEO çalışmalarında, aşırıya kaçmanın büyük zararlar verebileceğini anlamak önemli. Aşırı sosyal imleme “Bounce Rate” de arttırabilir.

Bounce Rate, içeriğinizde çok küçük miktarda zaman geçiren ziyaretçilerin oranı olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal imleme, backlink oluşturma stratejilerinde de etkili bir şekilde kullanılabilir. İçerik oluşturucular, sosyal imleme ile organik geri bağlantılar oluşturabilirler. Bu da içreğinin arama motoru sıralamasını artırabilir ve daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlayabilir.

Her ne kadar riskli bir dijital pazarlama yöntemi olsa da, doğru bir şekilde yaptığınızda getirisi fazla olacaktır.

Etkili bir sosyal imleme için spam içerik barındıran küçük ve çok da bilinmeyen sosyal imleme sitelerinden uzak durmalısınız.

Twitter, Reddit, Pinterest vb. platformlarda kaliteli içerik paylaştığınız sürece riskten uzak durduğunuza emin olabilirsiniz.

Sosyal imlemenizin, dijital stratejilerinize uygun olarak yapıldığını merak mı ediyorsunuz?

ASSA Digital & Creative uzmanları size bu konuda yardımcı olacaktır.